Leningradin piiritysVierailumme Leningradin piiritys -museossa Pietarissa oli lyhyt, mutta informatiivinen. Museo elävöitti mielikuvaamme piirityksestä monipuolisella sisällöllään. Kiersimme museon opettajien opastuksella. Vanhat lehtleikkeet, esineet ja ennallistukset selkeyttivät tapahtumien kulkua. Tavallisten kansalaisten elämä piirityksen aikana tuli hyvin esiin ja sai ajattelemaan siviilien kärimyksiä sota-aikana eikä vain rintamalla olleiden kärsimyksiä. Museon lukuisat erilaiset yksityiskohdat kuten vaatteet, varusteet ja lavastukset elävöittivät mielikuvaamme tapahtumista.Käynti Piskarievin hautausmaalla oli koskettava kokemus. Hautausmaalle on haudattu tuhansittain Leningradin piirityksen uhreja.

Ilta oli jo hämärtynyt saapuessamme paikalle, joten ikuisen tulen liekin valo pääsi oikeuksiinsa. Edes pieni tihkusade ei pilannut tunnelmaa Äiti Venäjä-patsaan alla klassisen musiikin soidessa taustalla. Matka tulelta Äiti Venäjälle oli yllättävän pitkä ja vierellämme kohoavat kummut pysäyttivät, sillä se havainnollisti ihmismäärää, joka on sodan takia menettänyt henkensä.

Myöhäinen vierailuajankohta loi tunnelman, joka herkisti ajattelemaan ja muistamaan kaikkia piirityksessä kärsineitä.

Myös käyntimme hautausmaalla jäi valitettavan lyhyeksi, sillä paikka oli juuri menossa kiinni. Onneksemme ehdimme vielä viime hetkellä vierailemaan siellä. Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pietarin verisunnuntain maisemissa

Kannaksen halkijuoksun tunnelmissa

Abiturienttien syväluotaus koettuun ja nähtyyn