Pietari-Paavalin linnoitus

Pietarin keskustassa liikkuessaan ei voi olla huomaamatta Pietari-Paavalin linnoitusta, jonka ruosteenpunaiset muurit ja Pietari-Paavalin katedraalin 122 metrin korkeuteen pistävä huippu hallitsevat Nevan pohjoispuolista rantasiluettia.
Matkustimme koulumme kanssa Pietariin, jossa maanantaiaamuna kävimme vierailulla kuuluisassa turistikohteessa, Pietari-Paavalin kirkossa, joka sijaitsee Pietari-Paavalin linnoituksessa.
Linnakkeen keskellä sijaitsee Domenico Trezzinin suunnittelema, 122 metriä korkealla tornilla varustettu Pietari-Paavalin katedraali, joka valmistui vuonna 1733, ja on toiminut keisarien hautapaikkana Pietari Suuren ajoista alkaen. 
Linnoituksen muurien rakentaminen kesti yhteensä lähes 40 vuotta. Sitä ei kuitenkaan koskaan tarvittu varsinaisissa sotatoimissa, ja Kronstadtin merilinnoituksen valmistuttua Pietari-Paavalin linnoitus jäi kokonaan vaille sotilaallista merkitystä. Myöhemmin linnoitus on toiminut muun muassa vankilana. Nykyään se on osa Pietarin kaupungin historian museota.
Pietari-Paavalin linnoitus oli tärkeässä asemassa vuoden 1917 vallankumouksessa, sillä sieltä ammuttiin tykinlaukauksia kohti Talvipalatsia. Sotavuosien 1941–1945 ajaksi Pietari-Paavalin kirkon torni ja kupolit verhottiin pressuilla, jotteivät ne toimisi maamerkkeinä viholliselle. 
Heinäkuussa 1991 Nikolai II ja hänen perheensä ruumiit löydettiin Siperiasta ja kahta vuotta myöhemmin ne tunnistettiin DNA-kokeilla. 17.7.1998 Venäjän viimeinen tsaariperhe haudattiin valtiollisin menoin Pietari-Paavalin linnoituksen kirkkoon kruununperillistä Alekseita ja suuriruhtinatar Mariaa lukuun ottamatta.

Kirkon seinät olivat todella mahtipontiset: ne olivat koristeltu erilaisilla kaiverruksilla ja lehtikullalla. Yleiskuva kirkon sisäpuolelta oli vaikuttava ja säkenöivä, ja näköalan kruunasi suuri kristallikruunu keskellä salia.
Pietari-Paavalin kirkossa vierailu oli ainutlaatuinen kokemus, jota emme tule unohtamaan. Kauniisti koristellut arkut ja erityisesti viimeiselle tsaariperheelle tarkoitettu erillinen hautahuone olivat hengellisesti vaikuttavia ja tunnelma ylipäätänsä oli rauhoittava. Käynnin hauskin tapahtuma sattui, kun kaksi nuorta tyttöä tulivat kuuntelemaan historian lehtorimme Juha-Pekka Lehtosen opastusta, sillä eivät olleet koskaan aikaisemmin nähneet suomalaisia. Tämä aiheutti ryhmässämme huvittuneisuutta.
Ylipäätään tässä historiallisessa kirkossa vierailu oli mieleenpainuva kokemus, joka on auttanut meitä hahmottamaan historian tapahtumia. Kirkon näkeminen omin silmin auttoi ymmärtämään entisten tsaarien kohtaloa sekä lisäämään kiinnostusta Venäjän historiasta. Pietari-Paavalin kirkon näkeminen oli yksi matkamme kohokohdista sen mahtipontisuuden, erilaisuuden ja opettavaisuuden tähden. Kaiken kaikkiaan kirkosta jäi mieleen kulta, kristallit ja kaiku tsaarien ajoista.



Kirjoittajat: Milla Rahikka, Elina Suominen ja Atte Pohjanmaa 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Abiturienttien syväluotaus koettuun ja nähtyyn